Vuoden Per Brahe-palkinto FT Fredrik Peterssonille

Stiftelsen för Åbo Akademin vuoden 2015 tiedepalkinnon, 12 000 euron suuruisen Per Brahe -palkinnon, saa tänä vuonna vt. yliopisto-opettaja, FT Fredrik Petersson.

Stiftelsen för Åbo Akademi jakaa Per Brahe -tiedepalkinnon vuosittain nuorelle lupaavalle tutkijalle jonka edelleen jatkuvaa työtä Åbo Akademissa pidetään erinomaisen toivottavana. Peterssonin asetti ehdolle yleisen historian professori Holger Weiss, joka myös toimii historian oppiaineen vastaavana Åbo Akademissa. Weiss korostaa että on sekä oppiaineen että Åbo Akademin näkökulmasta strategisesti tärkeää palkita Petersson panoksistaan kehitää historian oppiaineen opetusohjelmaa, sekä hyvin aktiivisesta julkaisutoiminnastaan.

Per Brahe -palkinnon luovutti säätiön hallituksen puheenjohtaja Peter Boström säätiön valtuuskunnan kokouksen yhteydessä keskiviikkona 9. joulukuuta 2015 Turussa.

FT Fredrik Petersson on syntynyt 1972 Växjössä, Ruotsissa. Hän oli keskeinen jäsen Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa ”Komintern och den afrikanska nationalismen” ja väitteli 2013 anti-imperialistisesta organisaatiosta LAI. Peterssonin väitöskirja on saanut suurta huomiota myös kansainvälisesti ja sitä pidetään nyt LAI-organisaation ja sen toiminnan tutkimuksen perusteoksena. Tämän jälkeen Petersson on kehittänyt ja syventänyt tutkimustaan sotien välisen ajan anti-imperialismista ja antikolonialismista, ja hän on aktiivisesti julkaissut tieteellisiä artikkeleita aiheesta.

Fredrik Petersson on kahteen otteeseen ollut yleisen historian vt. yliopisto-opettajana Åbo Akademissa. Opiskelijat arvostavat häntä luennoitsijana ja ohjaajana, ja myös hänen panoksensa kurssien kehittämisessä on saanut kiitosta.