Kokoelmat ja museot

Åbo Akademin perustamisen myötä yksityishenkilöt alkoivat ulkomaisen esikuvan mukaisesti lahjoittaa yliopistolle taideteoksia ja -esineitä, rahoja, mitaleita ja muita kokoelmia.

Ett Hem-museo

Konsuli Alfred Jacobsson ja hänen vaimonsa Hélène lahjoittivat kotinsa irtaimistoineen Åbo Akademin säätiölle vuonna 1928 toivomuksenaan säilyttää koskemattomana kappale vuosisadan vaihteen turkulaista säätyläiselämää. Kokoelmiin kuuluu kotimaista vuosisadan vaihteen taidetta, huonekaluja, ryijyjä, tinaa, lasia ja posliinia.

Lue lisää

Sibeliusmuseo

Sibeliusmuseo on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Museon kokoelmiin kuuluu yli 1800 perinteistä soitinta eri puolilta maailmaa. Osa näistä on esillä museon näyttelyssä. Jean Sibeliuksen elämäntyötä esitellään omana erillisenä näyttelynä.

Lue lisää

Kankaisten linna

Maskussa sijaitsevan Kankaisten kartanon historia ulottuu 1400-luvulle. Säätiön omistuksessa kartano on ollut vuodesta 1992. Kartanoa ovat aikojen saatossa hallinneet Hornin, Fredensköldin ja Aminoffin suvut. Kartanon kymmenkunta historiallista rakennusta niihin kuuluvine kokoelmineen ovat osa suomenruotsalaista kulttuuriperintöä. Kartanon maihin kuuluu myös viiden hehtaarin suuruinen puisto sekä vuokrattuna olevaa viljelysmaata Maskussa.

Lue lisää

Taidekokoelmat

Kokoelmien historia juontaa juurensa muotokuviin, jotka tehtiin Åbo Akademin ensimmäisistä johtohenkilöistä yliopiston uudelleen perustamisen jälkeen vuonna 1918. Kokoelma laajenee jatkuvasti lahjoitusten kautta, ja se koostuu edelleen suurimmaksi osaksi muotokuvista. Muiden teosten painopiste on 1800- ja 1900-lukujen kotimaisessa taiteessa. Taidekokoelmista vastaa intendentti Ulrika Grägg.

Muut kokoelmat

Merihistorialliset kokoelmat on annettu säilytettäväksi turkulaiseen Forum Marinum -merikeskukseen, jossa Åbo Akademin merihistorian laitos toimii. Raha- ja mitalikokoelma annettiin Varsinais-Suomen maakuntamuseon säilytettäväksi vuonna 1987.
Geologis-mineralogiset kokoelmat hoitaa Åbo Akademin geologian ja mineralogian oppiaine. Biologiset kokoelmat on annettu säilytettäviksi Turun yliopiston eläin- ja kasvimuseoihin.

Casa Haartman

Casa Haartman on arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema rakennus Haartmanin pariskunnalle. Rakennus edustaa 1920-luvun klassisismia italialaisin vaikuttein. Alkuperäisessä asussaan säilytetyn taiteilijakodin taidekokoelmassa ovat edustettuina muun muassa Victor Westerholm, Fanny Churberg, Helene Schjerfbeck ja Axel Haartman. Axel August Haartman (1877-1969) oli taiteilija, taidekriitikko ja kirjailija. Hän toimi Turun Taidemuseon intendenttinä kolmekymmentä vuotta ja oli keskeinen hahmo turkulaisessa taide-elämässä. Taiteilijan koulutuksensa hän sai Turussa, Helsingissä, Kööpenhaminassa, Münchenissä ja Pariisissa. Yhteystiedot:casahaartman(at)stiftelsenabo.fi, 040 674 4930, casahaartman.fi