Stiftelsen mottar betydande donation av föreningen Hedvigs minne rf.

Föreningen Hedvigs minne rf. donerar konstnärshemmet Casa Haartman samt en omfattande konstsamling till Stiftelsen för Åbo Akademi. Donationens värde uppgår till cirka 10 miljoner euro. Det är den största donationen Stiftelsen för Åbo Akademi mottagit på närmare tjugo år.

Axel och Hedvig Haartmans forna hem Casa Haartman i Nådendal har förvaltats av föreningen Hedvigs minne rf. sedan Axel Haartmans död år 1969. Föreningens ändamål är att befrämja skapande vetenskaplig forskning och skapande konstnärligt arbete i Finland. Donationen omfattar fastigheten på Klostergatan 3, en omfattande konst- och föremålssamling samt en betydande placeringsportfölj.

Casa Haartman är ritat av Erik Bryggman år 1926 och representerar den klassicistiska stilen med influenser från Italien. Konstnärshemmet är bevarat intakt med möbler, böcker samt konstverk av bl.a. Victor Westerholm, Fanny Churberg, Hélène Schjerfbeck och Axel Haartman själv.

Verksamheten har hittills drivits med frivilliga krafter och hemmet har haft öppet för mindre grupper och evenemang. Föreningens styrelse gläds över att egendomen framöver förvaltas av Stiftelsen för Åbo Akademi.

Den omfattande konstsamlingen består av cirka 600 verk av Axel Haartman, ritningar, skisser, textiler, böcker, möbler, föremål samt konstverk av andra konstnärer. Föreningen har även delat ut stöd till konstnärer och forskare i enlighet med Axel Haartmans önskemål. Föreningens styrelse anser att Stiftelsen för Åbo Akademi har tack vare sitt syfte och sina resurser goda förutsättningar och färdiga nätverk för att hitta lämpliga bidragsmottagare och hoppas även att konstsamlingen och konstnärshemmet i fortsättningen når en bredare publik.