Pehr Kalmin kasvit-näyttely Ett hem-museossa

Tervetuloa tutustumaan Pehr Kalmin kasvit-näyttelyyn Ett hem-museoon, Piispankatu 14. Näyttely on avoinna juhannukseen saakka museon aukioloaikoina: tiistaisin ja perjantaisin klo 11-16, muina päivinä klo 12-15, maanantaisin museo on suljettuna.

Pehr Kalmin kasvit -näyttely on osa Svenska kulturfondenin rahoittamaa Pehr Kalmin kasvitieto -hanketta, jota vetää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Tutkimuksen aiheena on Pehr Kalmin Suomeen tuomat kasvit ja muut hänen tutkimansa kasvit sekä niihin liittyvä kasvitieto. Tutkimusaineistoina ovat Pehr Kalmin matkakertomukset, kirjeet, luennot, herbaarionäytteet ja aikalaisväitöskirjat.

Pehr Kalm Revival -ympäristötaideteoksessa Piispankatu 17 kasvaa Turun Akatemian professori Pehr Kalmin mukaan nimettyjä Pohjois-Amerikan kasveja. Piispankadun varrella olevien kiinteistöjen pihoihin on istutettu myös muita Pohjois-Amerikan eksoottisia kasveja, joista Kalm raportoi tutkimusmatkaltaan 1700-luvun puolivälissä. Piispankadun Dahlströmin puistikko on kunnostettu atsaleakokoelmalla.

Pehr Kalmin Piispankatua ovat olleet tekemässä taiteilija Jan-Erik Andersson, Ett hem -museo, Stiftelsen för Åbo Akademi, Turun kaupunki, Turku Energia, Piispankadun asukasyhdistys ja Pehr Kalmin kasvitieto -hanke.