Aboagora-symposium 15–17 juni i Åbo

Årets Aboagora-symposium ordnas den 15–17 juni i Sibeliusmuseum i Åbo. En dag innan, den 14 juni, arrangeras den internationella forskartävlingen Falling Walls Labs finländska deltävling.

Det årliga symposiet Aboagora 2016 granskar ödet ur vetenskapens och konstens perspektiv.  Symposiets huvudanföranden, Science Café och forskartävlingen Falling Walls Lab är gratis och öppna för allmänheten. Evenemangen går på engelska.

Symposiets huvudanförare är riksdagsledamoten Pekka Haavisto, evolutionsbiologen Virpi Lummaa, islamforskaren Riem Spielhaus och tenoren Topi Lehtipuu tillsammans med kulturhistorikern Hannu Salmi. Utöver huvudtalarna består evenemanget av tematiska panelhelheter samt framträdanden som kombinerar konst och vetenskap. Ett Science Café-moment kallat ”Spacetime patterns” bjuds det också på, där professorn i teoretisk fysik, Sabrina Maniscalco uppträder tillsammans med konstnärer.

Arrangörer för Aboagora är ämnet kulturhistoria vid Åbo universitet och Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning. Olly och Uno Donners fond förvaltas av Stiftelsen för Åbo Akademi.  Målet är att överskrida gränser mellan olika vetenskapsområden, skapa en diskussion mellan vetenskap och konst och föra den närmare dem som är intresserade av den diskussionen. Symposiet Aboagora fick sin början 2011 och ordnas nu för sjätte gången.

Falling Walls Lab-tävlingen hålls för tredje gången och arrangeras i Sibeliusmuseum 14.6. I den internationella tävlingen presenterar unga forskare, företagare och innovatörer sin banbrytande idé på tre minuter inför publik.

Mera information om Aboagora och Falling Walls Lab Turku finns på adresserna:
www.aboagora.fi
https://www.facebook.com/Aboagora-Between-Arts-and-Sciences-565656683483280/